Om Walles – och den unika platsen vi befinner oss på…

Walles Högfjällshotell.
Svenska fjäll - från Norge.
Paddling längs Ljusnan.
Flon, strax innan Bruksvallarna.
Orkidé i fjällsluttningen bakom Walles.
Skarvarna.
Fornminnesparken i Funäsdalen.
Fjällbjörk.
Vackra färger.


Hotellet på fjället!

Walles Högfjällshotell – "hotellet på fjället" – är beläget på Ramundbergets sydsluttning 850 meter över havet med en magnifik utsikt över byn Brukvallarna och omgivande högfjäll.

Kontakt & hitta hit


Telefon

+46 (0)684 - 201 00


Adress

Walles Högfjällshotell

Wallesvägen 43

846 97 Bruksvallarna

Härjedalen - Sverige



Via E4

Kör norrut förbi Gävle och sväng av vid Tönnebro*. Åk riksväg 83 mot Bollnäs och därifrån mot Järvsö och Ljusdal och vidare på riksväg 84 mot Färila och Sveg. Från Sveg fortsätter du riksväg 84 upp till Funäsdalen och följer där skyltarna mot Bruksvallarna. I Bruksvallarna lämnar du huvudvägen för att åka ner (sväng vänster) mot ICA och nere vid ICA svänger du höger, efter 2km uppför fjället kommer du fram till Walles portal och Walles Högfjällshotell.


*Alternativt fortsätter du på E4 norrut och strax innan Hudiksvall tar du riksväg 84 mot Ljusdal och sedan enlig vägbeskrivningen ovan. Denna väg är lite längre men går lite fortare...


Via E45

Kör norrut till Mora och fortsätt mot Sveg och Östersund.

Från Sveg tar du riksväg 84 upp till Funäsdalen och följer där skyltarna mot Bruksvallarna. I Bruksvallarna lämnar du huvudvägen för att åka ner mot StigMyhrs Livs där du svänger höger, efter 2km uppför fjället kommer du fram till Walles portal och Walles Högfjällshotell.

Det började innan 1935...


”Walle” var först…

Lars Gustav Wallenius var född i Dalarna och familjen ursprunget västgötar, han tjänstgjorde som 1:e stationsskrivare på Göteborgs Central. Hans favorittjänstgöring i början på 1930-talet var annars att leda fjällturer för STF till trakterna kring Bruksvallarna. Resorna företogs med tåg till Hede, buss till Funäsdalen och vidare med skidor och tungt lastad ryggsäck över Flon till Bruksvallarna, där fjällbonden Johan Norberg inkvarterade grupperna.

Wallenius som var en mycket populär ledare gick under namnet Walle. 


Walles 1940-tal
Walles 1940-tal
Walles Fjällhotell ca 1970
Walles Fjällhotell ca 1970
Walles Fjällstuga ca1950
Walles Fjällstuga ca1950
Walles Fjällstuga "Gammelstugan"
Walles Fjällstuga "Gammelstugan"
Walles Fjällstuga ca 1950
Walles Fjällstuga ca 1950
Walles Fjällstuga 1940-talet
Walles Fjällstuga 1940-talet
Walles Vardagsrum 1956
Walles Vardagsrum 1956

En rastplats som Walle ofta valde som etappmål på skidturerna var en härlig solglänta alldeles i sydändan av Ramundberget.


Denna plats var enligt Walle inte bara en skön rastplats utan också en perfekt utgångspunkt för skidåkning. Idealiskt belägen, mitt uppe i pärlan av hela fjällsystemet, förbi transportsträckor och ovanför busksnår. Allt som fattades var tak över huvudet.


Walle gjorde verklighet av visionen genom att köpa ett gammalt timmerhus som han monterade ner och sedan lät bygga upp på den i mitten av 1930-talet på den plats där vi idag har norra flygeln. Walles fjällstuga kom att omfatta två byggnader med matsal och våffelservering och möjlighet att härbärgera ett 20-tal halvpensionsgäster.


Familjen Norberg övertog fjällstugan år 1948 och anläggningen har därefter byggts ut och byggts om i flera etapper. 2007 köptes Walles Fjällhotell av Åsa & Tomas som idag driver hotellet i samma familjära anda. Det är många sanna skidvänner under åren som har sänt en tacksamhetens tanke till skidledaren Walle för att han spårade vägen fram till den vackra solgläntan med det fina läget direkt på fjället och satte de första bopålarna i marken.


Från hällmålningar till fjällhotell


Hällmålningarna i Messlingen

Första spåren av en jägarkultur finns i form av målningar på en klippvägg norost om Messlinen. Det djur som främst avbildats är älg och har blivit symbol för olika kulturstigar runt om i funäsfjällen.


Järnåldersgravar från 600-talet

Du behöver inte ta många steg från Walles för att komma till de närmsta gravhögarna som dateras till 600-talet, dvs före det vi dag kallar vikingatid. Vid Mittåkläppen och Hamrafjället återfinns fler samtida gravhögar.


Pilgrimsvandringar på 1100 till 1500-talet

Genom Bruksvallarna går Romboleden, en pilgrimsled som har sin början vid Mälaren och sedan går upp genom Västmanland, Dalarna och Härjedalen för att till slut nå Nidarosdomen och S:t Olovs grav i Trondheim.


Ofredstider 1600- & 1700-talet

Härjedalen tillhörde under en lång tid Norge som i sin tur var en del av Danmark. Vi freden i Brömsebro blev Härjedalen tills sist en del av Sverige. I Funäsdalen vid fjällmuseet fanns under lång tid en skans, byggd av karoliner i slutet på 1600-talet och senare förstärkt av ett kompani från Revsund under Napoleon-krigen, då Sverige i ett sista krig mot Danmark kan sägas såg till att Norge blev en egen nation.


Gruvdrift på 1600 till 1800-talet

Kring 1670 hittades koppar på fjället och resten är historia. Koppar togs ur berget på flera platser strax nedanför Mittåkläppen och även på Ramundbergets östra sluttning drygt 4 km från Walles.


Turismens vagga 1882-1939

Fjällnäs som ligger i Tänndalen sägs vara urmodern till all fjällturism. I vår dalgång var det L.G. Wallenius "Walle" som guidade turister från Göteborg upp landet till Bruksvallarna redan i början på 1930-talet och sådde fröet till Walles Högfjällshotell. 1939 byggdes Bruksvallarnas Turiststation nere vid Ljusnan.


Orostider 1939-1945

Spåren från andra världskriget är tydliga i funäsfjällen, den gamla karolinerskansen i Funäsdalen ersattes av bunkrar, skyttevärn och stridsvagnshinder. I Tänndalen byggdes detsamma och här i Bruksvallarna finns hela förläggningen med bunkrar och skyttevärn kvar. Ett allierat flygplan störtade strax söder om Bruksvallarna och byfolket kunde höra hur Trondheim bombades. Sverige var bara timmar från en invasion men som lyckligtvis aldrig blev av.


Vinteraktiviteter

Längdskidor

I direkt anslutning till hotellet ligger Nordic Ski Center – ett spårsytem i världsklass!


Spårsytemet innefattar 30 mil preparerade skidspår och som delvis är belyst. Från tidigt i November finner man världseliten i hård träning i dessa spår.


Mer om Nordic Ski Center om tex senaste nytt på spårpreparering hittar du på >>>



Turåkning

Walles unika läge på fjällkanten är ett utsökt läge för att börja en härlig tur på hög och kalfjället. Här är några tips från Vasaloppssegraren Anders Blomqvist:


  • Össjödalen

En turklassiker, där man kan stöta på såväl Anders Södergren som farmor med barnbarnen, är leden mellan Walles och Össjöstugan. Ofta fint preparerad med det mäktiga Skarsmassivet som är 1600 meter högt i fonden.


  • Össjöstugan

Össjöstugan är lätt att nå från Walles. Den är ett fint utflyktsmål som såväl stor som liten orkar åka skidor till. Inne serveras lunchrätter och våfflor.


  • Knallen

En riktig höjdpunkt i Bruksvallarna, 1050 m ö h, är Kariknallens toppstuga med servering. Leden dit börjar från Walles. Väl uppe väntar härliga våfflor och varm choklad, och därtill en vidunderlig utsikt.



45 mil skoterleder

Med 45 mil pistade skoterleder runt husknuten får till tillgång Europas bästa ledsystem. Ledsystemet sköts av Funäsdalen Skoterled AB. All skoteråkning inom ledområdet är avgiftsbelagd. Det finns ett flertal uthyrare i Funäsfjällen och en av dem här iBruksvallarna.

Alpint - klassisk och modernt

Walles är väl placerat mittemellan Funäsdalens bästa alpina anläggningar, Ramundberget i klassisk fjällmiljö  (9km) och moderna och utmanande Funäsdalsberget (12km).

Sommaraktiviteter

Vandring upp på Mittåkläppen.
Sista branten upp till toppen av Skars.
Kariknallens våffelservering 1050 m.ö.h.
Renar på Mittåkläppen.
Sverige sett från Norge.
Vilopaus på Kariknallen.
Anderssjöfallet.
Led mot Hästkläppen.
Bro över Össjan.
Spång mot Hästkläppen och Össjöstugan.

Sommaren erbjuder många aktiviteter, främst fjällvandring längs rekommenderade och uppmärkta leder. Från Walles utgår ett flertal vandrinsleder varav en Guldtur och naturligtvis till våffelstugan på Kariknallen.


30 Guldturer

30 guldturer är det samlade namnet för alla rekommenderade vandringsleder. Det finns vandringsturer för alla.


Våra favoriter:

  • Walles-Össjöstugan (med avstickaren till Sörgruvorna!)
  • Djupdalsvallen-Mittåkläppen-Gruvorna-Säterturen
  • Hällmålningarna-Evagraven-Fiskegraven
  • Ramundberget-Tvärån


På turistbyråns hemsida finns information om funäsfjällens 30 guldturer. >>>


200 fjällsjöar, 30 mil strömmande vatten.

Över 200 fjällsjöar, mer än 30 mil av strömmande vatten och allt på ett och samma fiskepass. Funäsfjällen är nu ett av Sveriges största kortfiskeområden och här finns allt från lättillgängliga familjevatten till kristallklara fjällvatten för de mer erfarna. Oavsett om du föredrar fiske med fluga, spinn eller bara fiska från ekan så finns här något för dig!


På Fiskepassets hemsida hittar du information. >>>

40 mil cykelleder

Cykling i fjällmiljö ökar i populäritet och det finns fina möjligheter utifrån Walles. En kanonfin cykeltur från Walles rekommenderas att först cykla ner till byn för att vända upp mot Ramundbergets lift (som går vissa dagar) som tar dig upp på fjället för att sedan cykla tillbaka mot Walles. Troligtvis den finaste av fjällturen i området...


På turistbyråns hemsida hittar du information om ett stort antal cykellleder, från barnvänliga till svår terräng. >>>

Disc Golf

För många är discgolf något nytt men har spelats i landet sedan slutet på 70-talet och har upplevt upp och nergångar. Idag är det en av de snabbast växande sporterna. Discgolf likar traditionell golf med istället för klubbor och boll används discar i plast (frisbees) och målet är att kasta discen i en korg på så få kast som möjligt. En aktivitet för hela familjen!


2014 invigdes Walles Hill Disc Golf, Härjedalens första discgolfbana som dessutom är sveriges i särklass högst belägna. Med sina 18 hål och en höjdskillnad på 100 meter så är det en utmanade och annorlunda upplevelse även för den inbitne discgolfaren.


Boende på Walles spelar fritt och kan hyra discar i receptionen om du inte redan är inbiten discgolfare och har egna!


Walles Hill's hemsida: >>>